Wat is voetreflexologie?
Zoals jullie misschien wel weten volg ik de opleiding voetreflexologie bij Hilde Schoonjans – www.reflexology4u.be. Momenteel volg ik de basisopleiding en mag in augustus '23 hiervoor m'n examen afleggen. Vanaf september hoop ik, gecombineerd met gespecialiseerde voetzorg wat ik nu doe, te kunnen starten met dit mooie en zinvolle beroep. In de komende jaren zal ik me verder verdiepen en bijscholing volgen. Reflexology4u biedt nog voor minstens 3 jaar inhoudelijke input aan. Ook daar kijk ik naar uit!
Voetreflexologie moet je echt in de vingers krijgen. Hoewel theorie van wezenlijk belang is, is het meer dan puur theorie. Intuïtie, aanvoelen, verbanden leggen, mensenkennis en vooral heel veel ervaring zorgen ervoor dat de kennis van voetreflexologie zich steeds ruimer wordt. Daarom is het belangrijk dat ik nu, naar aanloop van het examen en om me verder te bekwamen, regelmatig kan oefenen op oefenpersonen.
Maar, wat is voetreflexologie eigenlijk?
In de komende maanden zal ik er nog veel meer over schrijven. Maar, laten we beginnen bij het begin…
De voeten kun je als het ware zien als de weerspiegeling van het volledige lichaam. Elk lichaamsdeel, elk orgaan, elke spier kan teruggevonden worden op de voet.
Het lichaam is steeds op zoek naar een toestand van ontspanning en evenwicht (=homeostase), zodat ze zich terug beter voelt. Voetreflexologie kan daarbij helpen doordat via druk, aanraking, wrijving op de voet, connectie wordt gemaakt met het desbetreffende lichaams(onder)deel. Waar energie te weinig stroomde, kan het beter stromen, waar het te actief was juist wat afgeremd worden, blokkades kunnen worden opgeheven,… Op die manier wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam gestimuleerd.
Voetreflexologie wordt gezien als een complementaire therapie, dus niet op zichzelf staand en ook niet in de plaats van een behandeling bij de dokter, bijvoorbeeld. Het kan wel sterk aanvullend en ondersteunend werken, maar zeker niet vervangend.
Voetreflexologie is holistisch. De mens wordt als een geheel gezien: lichaam én geest. Sommige lichamelijke klachten hebben een oorsprong in emoties. Je hebt bijvoorbeeld maaglast. Is er echt een probleem met je maag (dat kan), of ligt er teveel op je maag? Je hebt barstende hoofdpijn. Is er echt iets mis in je hoofd (dat kan), of heb je gewoon te veel aan je hoofd? Bij voetreflexologie wordt niet naar het puur lichamelijke gekeken, of naar het puur emotionele, maar steeds naar een combinatie van beide.
Is één behandeling voldoende?
Omdat de klachten die je hebt er niet op één dag zijn gekomen, kan je niet verwachten dat verlichting van klachten door voetreflexologie in één sessie zullen worden bereikt? Wat je wél al na één behandeling zult merkten is dat je wat tot ontspanning bent gekomen, dat een bepaalde klacht misschien tijdelijk wat verminderd is of dat je je wat anders in je vel voelt. We spraken daarnet over het zelfhelend vermogen van het lichaam. Door voetreflexologie wordt het zelfhelend vermogen al het ware terug wakker gemaakt, daar waar het niet meer zo actief was. Dat zal zeker al veranderingen in gang zetten. De kans is groot dat dit als het ware terug wat in slaap zal vallen, omdat het al zo lang gewoon was om in een halfslapende toestand te verkeren. Daarom zijn enkele vervolgafspraken wel van belang. Maar, dit wordt telkens samen besproken en afgetoetst. Je zult zelf wel (aan)voelen wat je lichaam nodig heeft!
Heb je zin in/nood aan voetreflexologie? Maak een afspraak en voel je welkom!!!