Wat is gespecialiseerde voetzorg?
Opleiding
Eind juni 2017 ben ik afgestudeerd aan Syntra West Veurne als gespecialiseerd voetverzorger. In de volksmond is en blijft dat het beste bekend als 'medisch pedicure'. De opleiding duurde twee jaar. We kregen elke donderdagavond les van 18u30 tot 22u. Een degelijk pakket theorie, van anatomie, over pathologie van huid en nagel tot schoenkennis werd ons aangeboden met bijhorende examens. Daarnaast werd veel geoefend op medestudenten en op proefpersonen die we meebrachten naar de les. De opleiding hield ook een stage in van ongeveer om de twee weken een voetverzorging uit te voeren in een WZC, ziekenhuis of revalidatiecentrum. Dit onder supervisie van onze docente Gerda. Een eindwerk, waarbij we een aantal personen met specifieke klachten gedurende enkele maanden volgden en behandelden, gevolgd door het eindexamen vormden het slot van de opleiding.
Waarom gespecialiseerde voetzorg
Gespecialiseerde voetzorg is heel belangrijk en dit om verschillende redenen. Enerzijds worden bepaalde klachten aangepakt en behandeld, denk maar aan overmatige eeltvorming, een likdoorn, een ingegroeide nagel,… Anderzijds werkt gespecialiseerde voetzorg ook preventief: doordat de nagels op een correcte manier worden geknipt, al dan niet worden verdund, de nagelwallen worden schoongemaakt, overmatig eelt wordt weggenomen,… kunnen bepaalde klachten voorkomen worden. Bijvoorbeeld ingegroeide nagels, hielkloven, eeltpitten of likdoorns,… Iemand zei me eens: 'Ik had altijd zoveel problemen met m'n nagels en sinds ik naar jou kom, niet meer. Je denkt zeker, waarom komt zij elke zes weken?' Dat is een duidelijk voorbeeld dat een goeie voetverzorging vroegere problemen kan wegwerken en zelfs beletten dat ze terugkomen.
Bij bepaalde voetproblemen, zoals bijvoorbeeld overmatig zweten, een likdoorn, eelt op ongewonere plaatsen,… wordt ook gekeken naar de reden of de aanleiding van de klachten. Soms ligt het aan te nauwe schoenen, of een boord of zoom die op de verkeerde plaats druk geeft, soms zijn veiligheidsschoenen de aanleiding of misvorming van de tenen,… In die gevallen wordt advies gegeven. Dit kan gaan door bepaalde producten aan te raden: een bepaalde voetcrème bij te droge of broze voeten, WandelWol bij teveel druk op bepaalde plaatsen, boorzuurschilfers bij zweetvoeten,… Er kan schoenadvies gegeven worden of er kan ook doorverwezen worden naar een podoloog.
Daardoor is voetverzorging niet enkel voor oudere mensen. Bij het ouder worden, worden de nagels wel meestal harder, waardoor het zelf knippen moeilijker wordt.
Hoe ga ik te werk?
Bij aankomst vraag ik of er specifieke vragen of problemen zijn. Ik vraag ook of er veranderingen merkbaar zijn sinds de vorige behandeling. De voeten worden grondig ontsmet en met het freestoestel met nattechniek worden de nagels wat verdund. Met een nageltang worden de nagels geknipt en verder afgewerkt met het freestoestel. Ook de nagelwallen worden schoongemaakt en overtollig eelt of dode huid rond de nagels verwijderd. Daarna wordt eelt op de hielen en de bal van de voet weggenomen, al dan niet met een mesje, met de rasp en/of met een freesje. Likdoorns worden weggenomen. De behandeling wordt afgesloten met het incrèmen van de voeten met een heel voedende voetzalf. Het mag gerust een mini-massage genoemd worden. Wie graag geniet van een langere voetmassage, kan dat er gerust bijboeken.
Meestal wordt een volgende afspraak vastgelegd en wordt de betaling in orde gebracht. Dit kan zowel cash als via een bankapp op de GSM. Als de cliënt terug weg is, wordt al het materiaal afgeborsteld onder de kraan en gedesinfecteerd, de praktijk wordt gestofzuigd, het freestoestel en de zetel schoongemaakt, verse handdoeken en handschoenen klaargelegd,… Klaar voor de volgende cliënt.
Nood aan voetverzorging, om welke reden dan ook, welkom! Druk hier voor een afspraak!