Q&A Wat is voetreflexologie in vraag en antwoord
Omdat voetreflexologie veel vragen oproept en het moeilijk is om dit alles in enkele woorden uit te leggen, heb ik een Q&A opgemaakt: een vraag- en antwoordrubriek. Heb je nog vragen? Laat me zeker niet na die te stellen!
Q&A
1. Wat is voetreflexologie?
Tijdens een sessie voetreflexologie bewerk ik jouw blote voeten met mijn handen door wrijfbewegingen en een bepaalde druk uit te oefenen. Op je voet is je hele lichaam als het ware geprojecteerd met al z'n organen en lichaamsdelen. Waar een pijnpunt op de voet wordt ervaren, kan een pijnpunt in het desbetreffende orgaan of lichaamsdeel zijn (op lichamelijk of emotioneel vlak, denk maar aan iets op je lever hebben of iets niet kunnen loslaten). Door die zone te bewerken, wordt het terug in evenwicht komen gestimuleerd en kunnen lichamelijke of emotionele klachten die ermee samenhangen verminderen. Een sessie kan hard of wat pijnlijk aanvoelen, maar meer nog zacht en subtiel. Het is een groot misverstand dat voetreflexologie vooral pijnlijk is. In ieder geval is een sessie voetreflexologie heel ontspannend voor lichaam én geest.
2. Welke klachten behandel je met voetreflexologie?
Ik behandel geen klachten en beloof geen genezing. Voetreflexologie werkt vooral ondersteunend én in combinatie met eventueel medicatie of therapie voorgeschreven door een arts.
Voetreflexologie kan zeker ondersteuning en verlichting schenken bij klachten. Dé grootste reden daarvoor is dat bij voetreflexologie op diepe ontspanning wordt gewerkt, waardoor het zelfhelend vermogen van jouw eigen lichaam terug wakker gemaakt of gestimuleerd wordt, wat tot evenwicht leidt. Verbetering of eventuele genezing komt dus sowieso uit jezelf, maar soms heb je hiervoor een duwtje in de rug nodig. Dat kan voetreflexologie misschien ook wel voor jou zijn!
3. Hoe lang duurt een sessie en hoe vaak dient die herhaald te worden?
Een sessie voetreflexologie duurt bij mij ongeveer een uur. Tijdens de eerste sessie zal ik je een aantal vragen stellen naar je huidige klachten, doorgemaakte (ernstige) ziektes of operaties,… Dit om in te schatten of een sessie kan doorgaan en op welke zones ik best werk.
Eén sessie zal sowieso al deugddoend zijn, en is een mooie kennismaking met voetreflexologie. Maar het is wel aangeraden om meerdere sessies na elkaar te nemen omdat het wel wat tijd vraagt voor het lichaam om de harmonie terug te hervinden na stress, ziekte, een moeilijke periode,… Wil je echt rond iets werken, zijn drie sessies na elkaar, met een tussentijd van maximum 2 weken, in het begin echt wel aan te raden. Die tussentijd kan dan verlengd worden. Kom je met stressklachten, dan kun je er ook voor kiezen elke maand, elke 6 weken, elke 3 maand eens langs te komen. Luister vooral naar je lichaam en het zal je duidelijk worden. Uiteraard gebeurt dat in samenspraak en is dat voor iedereen anders.
4. Is een sessie voetreflexologie duur?
Het is te zien hoe je het bekijkt. Kiezen voor jezelf en voor je eigen welbevinden vraagt een bepaalde investering van tijd en geld. De ene geeft z'n geld uit aan dit, de andere vindt dat belangrijker.
Omdat ik pas geslaagd ben voor de basisopleiding voetreflexologie en me verder bijschool in de komende jaren, vraag ik in 2023 maar €40,00 per sessie. Vanaf 2024 zal ik meer aansluiten bij de gangbare prijzen voor een sessie. Misschien is 2023 voor jou wel een kans om kennis te maken met voetreflexologie.
5. Ziet een sessie voetreflexologie er altijd en bij iedereen hetzelfde uit?
Nee, dat kan telkens anders zijn omdat er rekening gehouden wordt met hoe het nu met jou gaat. Ik luister ook naar hoe je de vorige sessie hebt ervaren en of je bijwerkingen hebt gehad en welke die waren en naar jouw huidige wensen.
6. Kun je mij achteraf zeggen aan welke organen ik last heb of welke ziektes in mij sluimeren?
Nee, een diagnose stellen kan ik niet en mag ik ook niet doen! Ik ben geen arts. Ook een arts kan niet zomaar een diagnose stellen zonder vraagstelling, bijkomende onderzoeken, het nemen van foto's,…
Ik kan eventueel wel voelen dat een bepaalde plaats op je voeten wat harder aanvoelt of juist wat zachter. Vooral in de buikzone liggen de organen zo dicht op elkaar en overlappen ze zelfs, dat ik niet zomaar kan zeggen: ja het is de maag of de lever of… Ook jij kan en mag aangeven dat het ergens pijnlijk aanvoelt, want ik kan niet alles voelen. Door die samenwerking van wat ik (aan)voel en wat jij aangeeft, bewerk ik die bepaalde plaats of zone wat uitgebreider en kan er wat verlichting van klachten komen.
Ik geef een voorbeeld: het kan inderdaad zijn dat de zone van de lever gevoelig is. Ofwel heb je echt een aandoening aan de lever, ofwel heb je net een pikante maaltijd achter de rug wat je lever nog aan het verwerken is, ofwel zit je met een grote kwaadheid waardoor er als het ware iets op je lever ligt, ofwel heb je gewoon wat gevoeligheid op je voetzool op die bepaalde plek, omdat je de dag voordien op je blote voeten op een steentje liep.
Vraag me dus niet wat ik gevoeld heb…
7. Wanneer mag of kan ik geen reflexologiesessie krijgen?
In een aantal situaties is het absoluut not done om voetreflexologie te ontvangen, denk maar aan mensen die een transplantatie ondergaan hebben, een aneurysma of ernstige spataders hebben, zware hart- en vaatproblemen of als je koorts hebt.
Voor mij is het belangrijk te weten of je zwanger bent, een auto-immuunziekte of andere zware ziekte hebt, pas geopereerd bent, diabetes hebt,... Daarom vraag ik daar ook uitdrukkelijk naar in een eerste sessie. Ik ben gebonden aan beroepsgeheim en stel je enkel die vragen die voor mij belangrijk zijn om je een goeie sessie te kunnen aanbieden.
8. Wat kunnen de reacties en bijwerkingen zijn tijdens en na een sessie?
Sowieso zul je je meer ontspannen voelen en dat zul je lichamelijk en geestelijk wellicht merken op het moment zelf, tot zelfs nog dagen nadien. Tijdens de sessie kan het zijn dat je darmen beginnen te rommelen, je begint te geeuwen, je lichaam zwaar aanvoelt. Allemaal tekenen van tot ontspanning komen.
Je kan je ook emotioneel voelen, of er kan wel eens een traantje vloeien. Ook dat is meer dan normaal. Laat komen wat komt, want er kan heel wat losgemaakt worden.
Je kan je wat lichter in je hoofd voelen, koud krijgen of beginnen zweten. Laat me dat dan zeker weten.
Je kan ook op een bepaalde plaats op je voet tijdelijk pijn voelen wanneer die plek bewerkt wordt. Dit is niet altijd zo en van korte duur indien wel.
Omdat je lichaam naar een evenwicht zoekt en dat dat soms met ups en downs gaat, kunnen de bestaande klachten verbeteren (na een eerste keer vaak tijdelijk) of juist tijdelijk verslechteren. Indien je klachten veranderen, in de goeie of minder goeie richting, is juist een heel goed teken: teken dat je lichaam aan het werk is. Maar, het is ook een oproep om nog eens te komen. Het zal dan telkens verbeteren.
Het kan zijn dat je stoelgang of urine er wat anders uitziet, omdat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden na een sessie. Als je hoofdpijn hebt is dat zeker het geval. Indien zo, is het goed om voldoende water te drinken, om je lichaam te helpen de afvalstoffen te verwijderen.
Puistjes krijgen, zweten,… is een teken dat je lichaam zich aan het zuiveren is.
Je menstruatiecyclus kan wat anders zijn en meer naar een evenwicht zoeken.
Niets om je zorgen over te maken dit alles. Vertel het me zeker in een volgende sessie, of contacteer me als je ongerust zou zijn.
Plan, indien mogelijk, wat rust of een minder zwaar programma in na voetreflexologie, zodat het wat verder kan nawerken.
9. Wat als ik heel graag eens wil komen?
Wacht dan niet langer en maak een afspraak, zie deze link!